Vikten av musik i spel

Musik har en betydelsefull plats i många olika delar av vår populärkultur. Ett område som nog inte alla uppmärksammat är rollen det har i spel av olika slag. Musik har en unik förmåga att väcka alla möjliga slags känslor i oss och det är något som spelvärlden har använt till sitt yttersta i många fall.

Precis som i medium som film och tv är musik i spel något som kan hjälpa till med att sätta den rätta stämningen. Handlar det om fartfylld action, intensiv spänning, hårresande skräck, ohämmad äventyrslust eller något annat kan musiken ofta vara ett av de snabbaste sätten att förmedla den rätta stämningen till publiken.

En aspekt av spel som dock inte finns med i filmer är hur det ofta finns sektioner av spel där du kommer att höra samma musik i en loop under ganska lång tid. Och det finns vissa typer av spel som endast består av en enda spelloop och därför måste tänka extra noga på vilken musik som ska höras i bakgrunden.

Sådan musik skapar stora utmaningar då det gäller att skapa ett stycke musik som inte är bara intressant utan inte kommer driva spelare till vansinne efter de hört det i en loop tusen gånger om. Även om det först kan tyckas motsägelsefullt är det många som föredrar att fokusera på kortare stycken än längre. Detta kan bero till stor del på att längre stycken måste ha ha fler upp- och nedgångar och utvecklas allt eftersom för att vara intressant.

Musik i moderna spel är en hel industri i sig idag och det är inte alls ovanligt att hela symfoniorkestrar står bakom många av de stycken som hamnar i slutgiltiga produkten. Detta är så klart oftare sant för de riktigt stora produktionerna. Men även musiken i mindre indiespel är något som upprepade gånger har lyfts upp som fantastiska representanter av spelmusik idag.

Comments are closed.