Spelmansmusik i Sverige

När man pratar om folkmusik i Sverige är det vanligtvis spelmansmusiken man tanker på. Folkmusik anses dock vara motsatsen till populärmusik, men spelmansmusiken var den vanligaste populärmusiken under 1900-talets första hälft.

Det är mycket vanligt att musiken skiljer sig åt i olika områden. Den traditionella spelmansmusiken och även folkdanserna i till exempel Hälsingland är inte lika som dem i Mälardalen. Du som är intresserad av att lyssna på, dansa till och lära dig mer om den svenska spelmansmusiken bör besöka några av de spelmansstämmor som äger rum – mestadels – under sommaren.

Första söndagen i juli äger Delsbostämman rum. En kyrkobåtsrodd och gudstjänst inleder stämman och sedan går spelmännen till forngården där festen pågår. Förutom att lyssna på traditionell musik kan du även gå kurser i både bygdedanser och folklig dans under stämman. På dansbanan börjar aktiviteterna redan mitt på dagen med program för barn. Därefter dansar man folkdanser ända fram till midnatt. Delsbos forngårds museum är öppet under stämman och man har visningar av unika målningar. Sedan 1952 hålls denna traditionella och populära spelmansstämma varje år.

Bingsjöstämman hålls varje år under ett par dagar i början av juli. Det anordnas konserter, buskspel och dans. Under de dagarna som stämman pågår kan du också delta i olika kurser. Du kan till exempel lära dig att dansa Bingsjöpolska eller sjunga i kör.

I Ransäter i Värmland anordnas Ransäterstämman varje år i början av juni. Konserter, buskspel och dans på fyra logar samt ett allspel, där alla spelmän spelar tillsammans, är en del av det som händer på denna stämma.

Jon-Erik Öst är en av Sveriges mest kända spelmän och som har präglat en stor del av Sveriges folkmusik med dess traditioner. I Vilhelmina samlade han på 40-talet ett antal spelmän till en första spelmansstämma. Sedan dess har man haft ett årligt event som kallas nybyggarveckan där man har ett flertal olika aktiviteter förutom spelmansstämman.

I Hassela har man sedan 1907 anordnat en årlig spelmansstämma och därmed är denna en av de äldsta i Sverige. Gatumusikanter, vissångare, dragspel och fiol tillsammans med buskspel och traditionell ostkaka förgyller stämman och gör Hassela till en ort full av liv under den populära stämman.

Comments are closed.